pondělí 12. března 2012

Koupelna v ložnici?


Na první pohled to vypadá jako dost nesmyslný nápad. Ale mít v ložnici koupelnu může být nejenom zajímavé, ale i velice příjemné, praktické a levné. Pro klasický rodinný dům nebo větší byt, kde žije rodina s většími dětmi, nemá toto řešení smysl. Ale pro startovní byty, kde žijí jeden nebo dva lidé a mají jen malé děti, řeší spojení koupelny a ložnice mnoho věcí.


Koupelna i ložnice jsou soukromé prostory, určené jen majitelům bytu nebo domu. Návštěvy chodí obvykle pouze na WC. Jak koupelna tak ložnice se obvykle navrhují jako co nejmenší místnosti, hlavní prioritu má obývací pokoj. V bytě tak existují dva malé, málo využívané prostory. Při vstupu do koupelny má navíc člověk obvykle pocit, že vešel do úplně jiného světa. Na rozdíl od ostatních místností, kde jsou omítky, malby a nábytek, je koupelna jakousi podivnou komorou, obloženou ze všech stran obklady. Často nemívá žádné okno a když ano, pak je malé.


Spojením těchto dvou místností vznikne poměrně velký prostor. Je v něm postel, vana nebo sprcha a umyvadlo. Místnost má téměř vždy okna, takže je příjemně osvětlena. Skutečnost, že člověk vyleze z vany a může jít rovnou do postele, je nejenom příjemná (není potřeba procházet žádné chodby a jiné prostory, oblékat se na chvíli před ostatními lidmi), ale i značně romantická.


Častým argumentem proti spojení těchto dvou místností je nebezpečí vlhkosti v ložnici. Opak je ale pravdou. Tím, že je místnost mnohem větší než klasická koupelna, tak se vlhkost mnohem lépe rozptýlí. Nedochází tak k absorbování vlhkosti omítkami a zdivem. Navíc díky přítomnosti okna je možné místnost dobře větrat. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že se v takové koupelně netvoří žádné plísně ani nedochází k žádným jiným problémům. A to i přesto, že větrám opravdu minimálně.


Je potřeba si však uvědomit, že zde přeci jenom nějaká negativa jsou. Jednak je třeba vyřešit umístění pračky jinam (do nějaké technické místnosti, nebo do kuchyně). A je zapotřebí myslet na to, že pokud jeden člověk spí, tak se druhý nemůže mýt. Ale vzhledem k úspoře místa a mnohem příjemnějšímu prostředí jde tyto dvě nevýhody s lehkým srdcem pominout.

2 komentáře:

  1. Ahoj. Koupelna v ložnici. Výhoda blízkosti postele je nesporná. To, že se nikde nezapařují obklady, nemusí se věčně leštit a nevznikají plísně je taky skvělé. A naprosto nedocenitelné - ono ta plná vana horké vody prohřeje místnost sama o sobě, což se často o těch tepelných žebřících v koupelnách moc říkat nedá - krom toho - člověk nepromrzne cestou do postele. Obložení dřevem navíc působí velmi příjemně, ale má jednu určitou nevýhodu. Musí se pravidelně ošetřovat, jinak na něm po čase vznikají nehezké mapy.

    OdpovědětVymazat
  2. To je pravda, napuštěná vana slouží jako dobré vytápění :) U obložení dřevem chce hlavně už ze začáku použít opravdu kvalitní lak. To u mě se zrovna nepovedlo. Třeba podlaha byla natřena lépe a tam se nestalo nic.

    OdpovědětVymazat