neděle 11. března 2012

Ploché střechy


Nemám nic proti plochým střechám. Naopak. Mám rád funkcionalismus, vizuálně se mi příčí "alpské" domečky, kterými jsou dnes posety okrajové části měst. Ale u plochých střech je potřeba uvědomit si dvě důležité věci.


První je funkčnost. Plochá střecha bude výborně fungovat na Blízkém Východě, kde nikdy nesněží a málokdy prší. Ale už méně v Čechách. Ať se výrobci izolací sebevíce snaží, ať se sebelépe vymyslí konstrukční detaily, plochá střecha je prostě vždy problém. Dnes to vidíme u paneláků, za několik desítek let to uvidíme u nových domů.


A nejde jen o zatékání vody a tím pádem degradaci stropu. U plochých střech je také potřeba odhazovat sníh. A čistit dešťové svody. Zpravidla jsou dešťové svody někde uprostřed střechy, aby voda co nejlépe stekla. Vedou tedy středem domu. To, že padající voda může přinést nějaký hluk je detail, poměrně lehce odstranitelný. Ale může v nich také v zimě voda zamrznout. To už je horší. Popraskané trubky, voda ve zdech, mokré, promrzlé a popraskané zdi - v podstatě velice obtížně odstranitelná závada. Také jde řešit, například topnými dráty ve svodech. Ale opět je to komplikace - dojde k přerušení dodávky proudu do drátů, přestanou fungovat a problémy jsou opět tu. Nebo se svody jednoduše ucpou.


Naši předci prostě věděli, proč dělat střechy tak, jak je dělali. Věděli, proč dělat střechy s takovým sklonem, v jakém jsou, proč nechávat takové přesahy, jaké používali. Všude na světě se vždy stavělo čistě účelově (nemluvím o monumentálních stavbách, ale klasickém bydlení). Estetická hodnota domu nebyla řešena konstrukcí, ale ornamenty. Dnes je tomu naopak - domy mají minimum ornamentů, ale jejich architektonická hodnota je dána konstrukcí. Dnes dokážeme provést plochá střechy i v našich zeměpisných šířkách. Umíme provést fasády celé ze skla. Technika to umožňuje, tak proč tyto možnosti nevyužít, řekne si člověk. Ale je důvod, proč zůstat u klasických schémat - protože i když tyto konstrukce postavit umíme, tak NIKDY nebudou fungovat tak dobře. A NIKDY nebude za stejnou cenu jako klasické konstrukce. Naši předci by si ťukali na čelo, kdyby viděli, jak dnes stavíme, to je jisté.


Dalším faktorem je účel. Když chci plochou střechu, měl bych vědět proč. Ploché střechy se používaly od nepaměti. Ve starověké Mezopotámii nic jiného nestavěli. A dobře dělali. Plochá střecha někde u Perského zálivu byla řešením výborným z hlediska techniky i účelu. Provedení (bez všech našich izolací proti vodě a tepelných izolací, které v těchto teplých končinách bylo zbytečné) bylo jednoduché. A střechy se využívaly jako ložnice. Na střeše byl v noci největší chlad a spalo se tam mnohem lépe, než v rozpálených místnostech dole, nebo ve špinavých ulicích.


Myšlenku dělat ploché střechy v mírném pásu přinesl funkcionalismus. Ale opět ne samoúčelně. Tehdy byla snaha přenést život z chudinských čtvrtí, kde se na sebe lepily malinké domky bez stopy zeleně, mimo města. Aby se ušetřilo místo, tak se navrhovaly mnohopodlažní domy. A aby bylo více zeleně, tak se u domů měly budovat zelené střechy. Zelené střechy jsou jedním z pilířů funkcionalistické architektury. Bohužel však k jejich realizaci málokdy docházelo. Účel byl zapomenut.


Když si stavím svůj dům, mám malou zahradu, nebo jen chci relaxovat na střeše, tak proč si nepořídit zelenou střechu. Musím počítat s tím, že plochá střecha přináší některé technické problémy, ale v porovnání s tím, že získám poměrně velkou odpočinkovou plochu to může být dobrá cena. A nemusí být střecha přímo zelená - stačí, když se využívá jako terasa. Ale pokud chci plochou střechu, kde nebude nic a jediným důvodem je vizuální hodnota domu, pak možná dělám chybu.

2 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Zmínka o ornamentu mi připomněla můj oblíbený článek od Adolfa Losse - který je stále aktuální:)...

    http://www.archiweb.cz/salon.php?action=show&id=5788&type=17

    OdpovědětVymazat