pátek 13. dubna 2012


Okna plastová nebo dřevěná?


Při stavbě nebo rekonstrukci domu před člověkem leží mnoho rozhodnutí. Jedním z nich je, jaká mít okna. Ze dřeva nebo plastu? Jsou pochopitelně i jiné možnosti, ale ty jsou skutečně ojedinělé.


Když se mluví o dřevěných oknech, myslí se tím tzv. provedení EURO. Tedy okna jednodílná, lepená z mnoha malých dřevěných částí, která splňují požadavky na prostup tepla a jsou prostě zcela stejně komplikovaná jako plastová. Jaké jsou tedy nevýhody oproti plastu? 


První je bezesporu cena. Dřevěná eurookna jsou zhruba o 25% dražší než plastová. Dalším faktorem je údržba. Dřevěná okna je nutné natírat, plastová nikoliv. Navíc se dřevo hůře myje. Nejde také pominout trvanlivost. Dřevo ve styku s vlhkostí (které je u oken rozhodně dost) degraduje a jeho trvanlivost není nijak zázračná. A nejde jen o viditelný povrch. Uvědomme si, že eurookno není masivní kus dřeva, je to prostě spousta malých dřívek slepených dohromady. Co s tím za několik desítek let udělá vlhkost? U plastových oken nevíme, jaká jejich trvanlivost bude, ale rozhodně znatelně vyšší.


Shrňme si tedy, že z technického pohledu jsou lepší okna plastová. A co ostatní pohledy? Hlavní výhody dřevěných oken jsou estetické a pocitové. Mnoho lidí prostě plast v oknech nechce. A chce se dívat na dřevo. Je zde také hledisko historické. Zákazník může chtít, aby okna vypadala "tradičně", nebo mu to mohou nařídit památkáři.


Začnu od konce. Už jenom přístup památkářů je poměrně zvláštní. Proč se na památkové budovy povolují eurookna a plastová okna ne? Vzhled je v současné době už skutečně nerozeznatelný. Zvláště pokud je okno bílé (což u historických objektů obvykle je), pak musím stát hned u okna, abych rozdíl postřehl. Ale v obou případech vidím, že se jedná o dvojsklo, že mám před sebou jednodílná okna s moderním kováním. Já bych povolil buď vše (pochopitelně s definovanou barvou a tvarem), nebo bych dovolil pouze okna klasická - špaletová.


Špaletová okna nejsou vůbec špatná. Jedná se o okna dvoudílná, v každém je pak jednoduché sklo. Prostě klasická tradiční technologie. Cena je vyšší, přibližně o 25%. Jsou také vyšší nároky na mytí oken. Ale jedná se o stabilní masivní konstrukci, která je navíc velice krásná. A nemusí si na nic hrát.


Pro mě je hlavním negativem oken plastových právě to, že si často na něco hrají. Konkrétně na dřevo. Řekl bych, že více než 50% plastových oken se vyrábí jako imitace dřeva. Dnes je prostě doba imitací. Podlahy se také často tváří, že jsou ze dřeva a přitom jsou z plastu. Plast se zase občas tváří jako kov. Ale co je na plastu špatném? Že mám počítač z plastu nikomu nevadí. Tak proč to vadí u oken? Mnohem lepší, než aby okna předstírala, že jsou ze dřeva je, když přiznají z čeho jsou a ještě toho využijí. Proč mít okna jen bílá nebo hnědá. Barevná okna vypadají na fasádě a i zevnitř domu opravdu výborně. Je to zajímavý moderní prvek, kterého jde pěkně využít. Ať už se již použijí výrazné barvy jako červená nebo modrá, nebo tlumenější, třeba šedá.


Jaké je tedy shrnutí? Pokud nechceme zbytečně utrácet a nechceme se o okna starat, pořiďme plastová okna. A zvažme, zda nevypustit dřevěné dekory a místo nich použít nějaké barvy. Pokud máme rádi dřevo, tak tedy dřevo. Ale zvlášť když se jedná o starší dům, rozmysleme si, zda nezkusit okna špaletová.  

1 komentář:

  1. Dobrý den, osobně taky nedovedu pochopit přístup památkářů k plastovým oknům. Nechali jsme si nedávno dělat dřevěná okna v našem nově koupeném (starém) domě v centru OV, kde nám památkáři zatrhli využití plasťáků. Nakonec nám pomohli ve firmě Ternofirek vcelku solidním řešením dřevěných oken.Nějak sem se s tím nemohl ztotožnit protože mi plastová okna přijdou výhodnější i když cenově to vyšlo prakticky šul nul. Na bytě máme ale plasťáky a jejich výhody pro panel jsou nesporné.

    OdpovědětVymazat